Fokken/Breeding

Wij zijn lid van de Pekingees- en Dwergspanielclub. Deze is aangesloten bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (FCI).

.

Fokken

 Bij ons thuis

In 2011 kwam Hugo, onze eerste Tibetaanse Spaniel in huis. In september 2014 kregen wij ons eerste nestje van hem en Irmeli die wij uit Finland hebben geïmporteerd, afkomstig van de bekende Tashi-Gong kennel. Inmiddels delen wij ons huishouden met meer Tibbies. Wij houden honden om met hun ons leven te delen en niet als ‘fokmateriaal’. In die zin opereren wij als fokker kleinschalig en zullen er maar af en toe nestjes bij ons geboren worden. Wij vinden het ook leuk en voor het fokken noodzakelijk om met onze Tibbies hondenshows te bezoeken. Maar wij zijn geen show fanaten. Voorlopig zijn wij al erg blij en trots als onze honden Nederlands Kampioen worden. Het fokken en showen is voor ons een echte hobby, een hobby welliswar waarbij we de verantwoordelijkheid voor het voortbestaan en de verdere ontwikkwling van het ras, de Tibetaanse Spaniel, op ons nemen. Dat doe je niet alleen. Dierenartsen en veterinair medische wetenschappers, de medewerkers van de Raad van Beheer, de rasvereniging en collega fokkers staan ons hierin ter zijde.

 

Fokbeleid

Er is in eerste instantie het fokbeleid van de rasvereniging waaraan wij ons conformeren en waarop wij ons eigen fokbeleid afstemmen.

Er zijn verschillende opvattingen over fokken, allen min of meer wetenschappelijk onderbouwd. Zo zijn er voorstanders voor de outcross fok, het gebruiken van steeds weer nieuwe bloedlijnen, en voorstanders voor de proefverparing op basis van inteelt, bij voorbeeld moeder zoon, om erachter te komen hoe en wat een specifieke bloedlijn vererft. Het laatste is met name geschikt om lijnen die afwijkingen of ziektes vererven uit de fok te kunnen elimineren. Om dit te kunnen bewerkstelligen opereer je als enkele fokker al gauw behoorlijk grootschalig. Voor ons als kleinschalige fokker is het daarom belangrijk om op de reeds gemaakte ervaring van anderen te kunnen steunen en op basis daarvan verantwoorde combinaties te kunnen maken. Gelukkig is de Tibetaanse Spaniel tot nu toe een gezond ras waarvan de allermeeste dieren in goede gezonheid een respektabele leeftijd bereiken. Het is dan ook zaak, dit zo te houden zo niet te verbeteren. 

Karakter is een tweede belangrijke criterium waarop bij het fokken wordt geselecteerd. Nu zal de ene Tibbie wat feller en temperamentvoller zijn dan de andere, maar opmerkelijke, op erfelijkheid gebaseerde katakter afwijkingen ben ik bij de Tibetaanse Spaniel nog niet tegengekomen.

En natuurlijk spelen bouw en verschijning een belangrijke rol, immers willen wij Tibbies fokken die de kenmerken zoals ze in de rasstandaard zijn beschreven zo optimaal mogelijk benaderen. 

Gezondheid, karakter, verschijning – in deze volgorde.

Dat is de visie van onze kennel. In deze volgorde vindt bij ons selectie plaats!

 

Terug naar huis

Onze pups worden in de huiskamer geboren en groeien samen met de andere honden op in huis. Er komen kinderen op bezoek en wij hebben regelmatig honden te logeren waardoor zij al vroeg in aanraking komen met ‘vreemde’ honden. Wij gaan met hun autorijden  en bezoeken drukke plekken zoals winkelcentra. Zij wennen aan de stofzuiger en alle geluiden van een modern huishouden en zij hebben een zindelijkheidstraining achter de rug als zij naar hun nieuwe thuis vertrekken.

 

Bovendien zijn zij dan twee keer geënt, ontwormd en gechipt. Zij zijn in het bezit van een dierenpaspoort en een stamboom van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland (FCI) met een erbij behorend DNA profiel. Tibetaanse Spaniels zijn laatbloeiers en rijpen langzaam. Pups gaan bij ons niet voor de 9e week het huis uit.